9.24.2012

Gelanggang

Dia gagal untuk mengelak. Tumbukan padu lawannya kali ini tidak dapat di tepis. Darah mengalir di pipi kanannya. Tumbukan lawannya sebentar tadi mengoyakkan kulit wajahnya. Dia memandang tajam ke arah lawannya dan memberi isyarat supaya menyerangnya lagi.

Dia harus menang perlawanan yang terakhir ini. Rumahnya menjadi taruhan. Duit kemenangan sebanyak RM 1,000,000 akan memberi peluang untuk dia menebus semula rumahnya yang kini milik Ah Long kerana gagal menjelaskan hutangnya sebelum ini.

Dia hanya mahu rumah untuk isteri dan 2 orang anak lelakinya. Dia berlawan bermati-matian demi mereka.

Sudah cukup aku bertahan, kata dirinya. Giliran dia pula menyerang lawannya. Dia mara ke hadapan bersama tumbukan bertubi yang diarahkan ke arah muka lawannya. Padu.

Lututnya diajukan ke arah sisi kanan lawannya yang terdedah. Lawannya semakin lemah. Dia menarik lengan kanan lawannya dan mencampaknya ke lantai. Dia mengepit lengan lawannya dengan teknik kegemarannya yang dipanggil "Cross Armbar". Lawannya menjerit kesakitan dan meronta-ronta cuba melepaskan diri.

Dia menarik lengan kanan lawannya sekuat hati. Lawannya masih bergelut. Berusaha untuk melepaskan diri. Penonton bersorak memanggil namanya. Dia semakin kuat menarik tangan lawannya. Dia harus menang perlawanan ini.

I give up!! Give up!! " lawannya menjerit kepada pengadil sambil menepuk lantai sebagai tanda dia menyerah kalah. Pengadil meniup wisel. Dia melepaskan tangan kanan lawannya dan berlari keliling gelanggang. Dia menang. Rumahnya selamat. Lawannya hanya tersenyum pahit.

Saat dia melintasi lawannya, terdengar satu bisikan.

" Jaga diri kau dan keluarga kau baik-baik, abang. Kali ini aku bagi kau menang."

Dia senyum. Isteri dan anak-anaknya bersorak di tepi gelanggang. Mereka kini ada rumah untuk berlindung.

Terima kasih, adik.


No comments: